Lena Anderssen

Lena Anderssen er blevet kaldt skræmmende ærlig og en dybfølt, poetisk melankoliker. Der er ingen tvivl om, at hun skriver sange fra de inderste sider af sig selv. Lena er historiefortæller, og den nødvendighed og tyngde, der gennemsyrer hendes tekster, komplimenteres på smukkeste vis i let tilgængelige melodier og lækre, håndspillede indie-pop produktioner. Resultatet er sange, der har fundet vej til hjerterne hos fans over hele verden, og til amerikanske serier som Scrubs, Fecility og Nikita. 

Website
Facebook
Twitter

Et ubeskrevet blad kan man ikke kalde færøsk / canadiske Lena Anderssen i dansk sammenhæng. Pladen ”Letters From The Faroes” fra 2012 fik særdeles flotte anmeldelser – også internationalt. I Danmark blev den kåret som ”Ugens Album” på P4, og på Færøerne, hvor Lena har boet de seneste år, løb den med prisen for ”Årets Album”.

Opfølgeren ”Eagle In the Sky” udkom i 2016 og har ligeledes fået en flot modtagelse i både Danmark og på Færøerne.  Lena Anderssen vandt ialt fire Faroese Music Awards, bla. “Årets Album”, og pladen nåede en 3. plads på iTunes Album Chart i Danmark. Tre af sangene “Eagle In The Sky”, “Good Girls” og “On the Bright Side” har været i massiv rotation på DR P4,  ligesom pladen har fået nogle flotte ord med på vejen af anmelderne.  Endelig har Just Plain Folk Awards i USA nomineret Lena i 10 kategorier i 2017.

På det seneste album har sangerinden og sangskriveren taget en, af og til pinefuld, rejse tilbage til sin barndom og ofte kaotiske opvækst i Canada. En opvækst, der var mærket af en far, der var alkoholiker, og en mor der måtte arbejde nattevagter som sygeplejerske for at få tingene til at hænge sammen. Om sin canadiske opvækst siger Lena, at selv om mørkets afkroge er virkelige nok, så er håbet den centrale drivkraft i fortællingen på ”Eagle In The Sky”.

”Det sidste, jeg ville, var at lave et mørkt, deprimerende album. Mange af mine oplevelser har en smag af mørkets afkroge, men jeg ønsker at min musik skal være lysende og omfavnende. Mennesket har brug for håb, og det vil jeg også gerne bidrage med gennem min sange.”

Lena ønskede at Eagle In The Sky skulle lyde mere af Nordamerika end de forrige plader. Derfor var det vigtigt for hende at komme til Canada og skrive albummet færdigt og lave de første indspilninger der. Hun rejste til Vancouver med producer Niclas Johannesen i 2013 og påbegyndte albummet, som siden blev færdigindspillet på Færøerne i flere faser og med over 50 medvirkende musikere.

Med både symfoniorkester og børnekor er det ubetinget Lenas mest ambitiøse album til dato. Oven i en hel række nordiske musikere deltager også amerikanske Matt Chamberlain (Tori Amos, Fiona Apple, John Mayer, Elton John) på trommer.

Den musikalske vision med ”Eagle In The Sky” var fra begyndelsen at lave et album, hvor al musikken er spillet af levende mennesker fra start til slut.

”Vi ville prøve at lave et album, der lyder som noget, der lige så godt kunne være lavet i 1975, som i 2015. Der lyder måske anakronistisk, men jeg tror, at den økologiske bølge, som har ramt vores verden med hensyn til mad og andre ting også er godt på vej ind i musikken. Så, kort sagt, ville vi lave et velproduceret album, hvor man samtidig får en følelse af, at der er levende mennesker bag hver tone, som giver det bedste, de har,” fortæller Lena Anderssen.


Et par anmelder udpluk:

GAFFA ****

 “En usædvanlig instrumentering, blandt andet, tilføjer det nord-atlantiske, melankolske univers nogle strejf af afrikansk/nordamerikansk/mexicansk livsglæde, som på organisk, troværdig vis giver udtrykket som helhed en international dimension. Mørket bliver oplyst. Og Anderssens talent – både for at skrive og performe – foldes ud – i enkelte numre endog med fin back up fra et symfoniorkester og et børnekor. Det hele er stort, ambitiøst og godt gennemført.”
(Ivan Rod, March 9th 2016)

Muzeek

“Den for mig ukendte af de tre færøske sangerinder, Lena Anderssen, var hende, jeg faldt allermest for ved den havfrue-koncert. Nåja de to andre kendte jeg i forvejen, jeg er stadig stor fan af Eivør, Gudrun ved jeg ikke, hvor er blevet af. Men Lena trådte frem på scenen med en sødme, en bitter sødme, en styrke og inderlighed over i retning mod store kvindelige amerikanske sanger-sangskrivere, Edie Brickell, Patty Griffin, Shawn Colwin, Stevie Nicks fra Fleetwood Mac…og Joni Mitchell. Som jo ikke er amerikaner, men fra Canada ligesom, viste det sig, delvist Lena Anderssen.”  (Jawbreak Joe, March 24th 2016)

Liverpool Sound & Vision *****

If an album can move you to tears, if the sentiment in a written sentence can catch your breath and make and make you stutter as you hold your arms tight against yourself, then the artist truly has exposed their heart and released it into the wild of hopeful appreciation. In tracks such as Sorry I Made You Cry, Oh Brother With The Broken Wing, This Life, Forever With You and the story behind Class Picture, Lena Anderssen and Niclas Johannesen capture life at its most raw, most pleasurable and at its most gracious and it is like the Eagle, noble and above the pettiness of the Earth below.

(Ian D. Hall, April 25th 2016)