Martin Høybye

Martin Høybye har sendt musik på gaden gennem snart to årtier både i form af egne album og gæsteoptrædener eller sange skrevet til andre kunstneres udgivelser ligesom han 3 gange er blevet nomineret til en Danish Music Award for sin musik. 25. januar 2019 udkom hans 7. studiealbum "The Hourglass Sessions". Første single "Longer Lives" udkom 2. november 2018. Tiden og forgængeligheden er omdrejningspunktet på albummet, og det er elleve sange, der kædes sammen af det fælles ærinde: Hvorfor er vi her? Hvad er vigtigt i et menneskeliv? Hvad vil jeg gerne give videre? Drivkraften bag sangene er altså forholdet til tidens gang, men en pointe, som Høybye gerne vil skabe opmærksomhed omkring, er, at mange af de ressourcer, vi betragter som uudtømmelige, i virkeligheden er ret begrænsede – ikke kun tiden. ‘Vi behandler vores naturarv som fx vand og luft lige så skødesløst, som vi har tendens til at behandle hinanden. På en måde er vores liv for korte. For vi er ikke bygget til at forstå konsekvenserne af vores handlinger bare få årtier ude i fremtiden,’ siger han.

Artist info

Foredrag og koncerter i 2019

Website
Facebook
Instagram
Twitter

Martin Høybye er en erfaren sangskriver og kunstner med seks studie albums i bagkataloget og kreative samarbejder med en lang række artister fra ind- og udland, herunder Kevin Welch, Henning Kvitnes, Jeff Cohen og Henning Stærk, bare for at nævne et par stykker.

I januar 2016 udgav han sin første roman, For alt i verden, og det tilhørende musikalbum For the World. De to værker udgør en hybrid – en musikroman. Høybye blev i november 2016 nomineret til en DMA Folk for “Årets Folk Sangskriver” for musikken.

Høybye er nu også i gang med et phd-studie, hvor han undersøger ‘Life at Ground Zeros of Climate Change’ med et særligt fokus på vand som menneskeret og naturarv.

’I marts 2018 var jeg vidne til følgevirkningerne af klimaforandringer i Cape Town i Sydafrika, hvor flere års tørke førte til en historisk vandkrise. Jeg vil sige, at krisen gav os et glimt af, hvad fremtiden også kommer til at bringe i andre dele af verden,’ lyder det.

Studiet vil føje nye lag til samtalen om, hvordan vi, på tværs af kulturer, discipliner og grænser, kan tænke i nye, kreative modsvar til de konsekvenser, som klimaforandringerne fører med sig.

`Det er mig magtpåliggende at lave det her arbejde, at gå ud i verden og lytte. Akkurat ligesom jeg vil blive ved med at skrive om det. Det er vores tids mest grundlæggende udfordring´, siger han .

Singlen ’Longer Lives’ fra det nye album udkom 2. november og retter med sin tilbagevendende udmelding ’we need longer lives’ et eksistentielt fokus på den begrænsning – men også på fremtidshåbet, i og med at tiden medfører forandring og dermed muligheder: ’They say your lifeline is given / you’re just one grain of sand / well maybe time changes even / the lines in a hand,’ som det lyder i teksten.

Budskabet er altså tekstligt beslægtet med resten af sangene på ’The Hourglass Sessions. Fælles for sangene på pladen er et udgangspunkt i det nære – for med de overvældende og skræmmende omstændigheder in mente, som vores nutid er præget af med klimaforandringerne og en verden i et tilsyneladende sammenbrud, ville han skrive om det, der ”virkelig betød noget.” Men i stedet for at blive til et politisk statement, tog projektet en mere personlig drejning.

‘For hvordan skriver man om verdens ende? Hvad betyder det i det hele taget? Det gik op for mig, at det betød noget meget personligt og på samme tid universelt. Derfor er hovedparten af de her sange om at leve, om familie og om, hvad jeg gerne vil give videre,’ siger han.

“Men det er af stor betydning at have en håndfuld gode sange, der kan fungere som soundtrack til den del af mit liv. Tak for den, Martin.”
(Thomas LaCour, Et Bløddyrs Bekendelser, 26. marts 2019)

“Høybye har taget et kvantespring i eftertænksomhed, og det afspejler numre som “Have I Seen You”, “Time Stand Still” og “Longer Lives” – albummets bedste. Det er alvor det her, på den musikalske måde.” 
(Ivan Rod, GAFFA, 25. januar 2019)

“Ellers er udtrykket overvejende afdæmpet og eftertænksomt, men altid vellydende på numre som ‘Higher’, ‘Happyville’, ‘There Comes a Light’ og ‘So Little Time’. Slowburneren ‘Longer Lives’ brænder ikke helt igennem for mig, men til gengæld er den efterfølgende ‘Time Flies’ er blandt albummets mest fængende, med sit “Tick/Tock/Like the beat of a drum”-stykke, rytmiske fremdrift og fine instrumentale detaljer (orglet har jeg en svaghed for her). Glimrende nummer og et af dem, der bliver hængende når albummet rinder ud.”
(Jonas Bach, GF Rock, 12. februar 2019)

”Vi lavede et meget smukt nummer, der hedder ’Trouble in the Playground’. Og det er ikke så ofte, at jeg fælder en tåre, mens jeg indspiller – det sker altså sjældent. Det skete sidste gang, da jeg lavede ’Sjælland’ med CV Jørgensen, og han indspillede den sang, der hedder ’Spildte Bedrifter.’ Der fældede jeg en tåre. Og det gjorde jeg altså også her med Martin Høybye og ’Trouble in the Playground.’” 
(Kasper Winding, Heartsbeats, 15. november 2018)

“Vi behandler vand og luft ligeså skødesløst som vi behandler hinanden”
(Christian Rimestad, Horsens Folkeblad, 5. november 2018)

For Alt i Verden/For The World er en ganske ambitiøst anlagt “musikroman”, hvor musiker/forfatter Martin Høybye både står for ord og musik. Romanens fortælling og albummet hænger sammen og spejler sig i hinanden, men kan også nydes hver for sig. (Ken Thomsen, GF Rock, 2. marts 2016)

“..Albummet som helhed bærer umiskendeligt et udadvendt Martin-Høybye-aftryk fra ende til anden. Og dét er virkelig godt. Night Like This emmer af troværdighed, kunstnerisk og åndeligt.”(Ivan Rod, GAFFA, 12. januar 2012)